loading...

Peräkärryn vetäminen ja ajokorttivaatimukset

2 minutes, 45 seconds Read

Taulukko ajokorttivaatimuksista:

AjokorttiluokkaSallittu yhdistelmä
BHenkilöauto + peräkärry, jos yhdistelmän kokonaismassa on enintään 3500 kg. Peräkärry voi olla enintään 750 kg, tai painavampi, jos yhdistelmän kokonaismassa ei ylitä 3500 kg.
B96Henkilöauto + peräkärry, kun yhdistelmän kokonaismassa on 3500–4250 kg.
BEHenkilöauto + peräkärry, jossa peräkärryn suurin sallittu kokonaismassa on enintään 3500 kg. Yhdistelmän kokonaismassa voi olla enintään 7000 kg, mutta vetoauto ei saa vetää enempää kuin sen rekisteröity maksimivetomassa sallii.
C1Kuorma-auto, jonka kokonaismassa on 3500–7500 kg + peräkärry, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.
C1EYhdistelmä, jossa kuorma-auton (3500–7500 kg) ja peräkärryn kokonaismassa on enintään 12 000 kg. Peräkärry voi olla yli 750 kg.
CKuorma-auto, jonka kokonaismassa ylittää 3500 kg + peräkärry, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.
CEYhdistelmä, jossa kuorma-auton ja peräkärryn kokonaismassa ylittää 750 kg. Ei ylärajaa kokonaismassalle, mutta ajoneuvoyhdistelmän massat eivät saa ylittää kuorma-auton rekisteröintitiedoissa sallittuja arvoja.

Peräkärryn käyttäjän ABC:

  1. Tarkista ajokortti: B-ajokortilla saat vetää perävaunua enintään 750 kg, tai kokonaismassa saa olla enintään 3500 kg. B96-kortilla massa voi olla 3500–4250 kg, ja BE-kortilla perävaunun maksimikantavuus on 3500 kg.
  2. Tarkista vetoauton ja perävaunun massat: Rekisteröintitodistuksesta löydät suurimmat sallitut painot.
  3. Varmista peräkärryn kunto: Tarkista renkaat, ilmanpaineet ja peräkärryn valot.
  4. Käyttöohjeet:
    • Virtajohto: Kytke perävaunun virtajohto ja varmista, että valot toimivat.
    • Tukipyörä: Nosta tukipyörä ennen liikkeelle lähtöä ja kiristä kunnolla.
    • Varmistusvaijeri: Kiinnitä varmistusvaijeri, jos sellainen on.
    • Peilit: Säädä auton peilit niin, että näet peräkärryn kunnolla.
    • Kuorman sidonta: Sido tavarat huolellisesti kuormaliinoilla ja varmista, että kuorma on tasapainossa.
    • Nopeusrajoitukset: Enintään 100 km/h, jos peräkärry on kevyttä O1-luokkaa (alle 750 kg). Muuten nopeusrajoitus on 80 km/h.
  5. Kuorman sijoittelu: Sijoita painavat esineet keskelle perävaunua, ja varmista, että kuormitus kohdistuu hieman alaspäin vetokoukulle. Tämä parantaa ajoneuvon hallittavuutta.
  6. Ennen matkaa: Varmista, että perävaunu on kunnolla kiinnitetty vetokoukkuun, ja varmista, että kuorma on turvallisesti sidottu ja peitetty.

Lisätietoja löydät Traficomin sivuilta.

Esimerkki 1. B-ajokortilla ei saa vetää jarrullista perävaunua, jonka suurin sallittu kokonaismassa on 3500 kg, vaikka se olisi tyhjä. Tämä johtuu siitä, että ajokorttivaatimukset perustuvat aina perävaunun suurimpaan sallittuun kokonaismassaan, ei sen todelliseen painoon. Näin ollen perävaunua, jonka rekisteröintitiedoissa ilmoitettu kokonaismassa on 3500 kg, ei voi vetää B-ajokortilla, vaikka se olisi ilman kuormaa.
Jos haluat vetää raskaampaa perävaunua, tarvitset joko B96- tai BE-ajokortin, joiden avulla voit vetää suurempia ajoneuvoyhdistelmiä. B-ajokortilla voi vetää peräkärryä, jos yhdistelmän kokonaismassa ei ylitä 3500 kg, mutta jos perävaunun suurin sallittu massa on 3500 kg, ajoneuvoyhdistelmä menee helposti tämän rajan yli​

Esimerkki 2. BE-ajokortilla ajoneuvoyhdistelmien paino tulkitaan todellisen painon perusteella, kunhan vetoauto ja perävaunu täyttävät rekisteröintitiedoissa määritellyt rajoitukset. Eli vaikka perävaunun suurin sallittu kokonaismassa olisi 3500 kg, saat BE-kortilla vetää sitä, jos peräkärryn todellinen paino (esimerkiksi tyhjänä) ei ylitä auton sallimaa maksimivetomassaa.
Tässä tilanteessa, jos vetoauton jarrullinen vetomassa on esim. 2300 kg, voit vetää peräkärryä tyhjänä tai kevyesti kuormattuna, kunhan yhdistelmän todellinen kokonaismassa ei ylitä auton sallittua vetopainoa. Eli BE-kortilla saat ajaa yhdistelmää, jonka kokonaismassa voi olla enemmän, mutta käytännössä et voi ylittää auton sallimia painorajoituksia​

Similar Posts